Geplaatst op: 22-03-2023

Waarschijnlijk is het nieuws van de lege groenteschappen je niet ontgaan. Tomaten, komkommers en paprika’s zijn niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa, niet aan te slepen. De oorzaak? Een wereldwijde energiecrisis en de slechte weersomstandigheden in Zuid-Europa en Afrika. Een combinatie die zijn stempel drukt op de Europese supermarktketens. Desondanks produceren ze bij Roots wel op vol vermogen en werkt al het personeel hard om de supermarkten alsnog te voorzien van overheerlijke mini tros cherrytomaten.

Een wereldwijd probleem

In de winter komt een groot gedeelte van de tomaten die je vindt in onze supermarkten uit Spanje of Marokko, maar door de huidige weersomstandigheden is de oogst uit deze landen minimaal. Normaal gesproken kunnen de supermarkten dan terugvallen op de Nederlandse kastomaten. Alleen door de hoge energie- en gasprijzen was de oogst ook hier kleiner. Een groot deel van de telers besloot om de teelt deze winter stil te leggen, veroorzaakt door de prijzen die gepaard gaan met het belicht telen onder SON-T. Door de duurzame investeringen die Roots de afgelopen jaren heeft gedaan, hoefde Roots hier minder drastisch aan toe te geven. Voor Roots lopen de werkzaamheden door en staat de teelt op alle vier de locaties er prachtig bij.

Het nieuwe LED-teeltsysteem bleek niet alleen duurzaam

Waarom de kassen van Roots nog wel vol staan? Naast de duurzame investeringen in zonnepanelen, het gebruikt van een aardwarmtebron en een aansluiting op de CO2-toevoerleiding, zijn ze eind 2021 overgegaan op een nieuw LED-teeltsysteem. Roots verving in samenwerking met Stolze en Samax in de belichte kas in Honselersdijk een deel van de lampen met de LED armaturen van Signify. Niet eens een jaar later kleurde de kas met mini tros cherrytomaten in Zevenhuizen ook roze. De positieve resultaten van Honselersdijk gaven namelijk voldoende vertrouwen om deze duurzame innovatie door te zetten in samenwerking met Growers United. Stefan Oussoren, directielid bij Roots, vertelt: “De overstap naar LED in Honselersdijk is ons zeker goed bevallen. Ook al was het afgelopen jaar geen voorbeeldjaar, omdat wij net als veel andere kwekers de strategie moesten omgooien door de hoge energieprijzen, kijken we er positief op terug. Door de LED’s worden we veel flexibeler qua belichting, door onder andere de mogelijke dimbaarheid, waardoor we nog meer energie kunnen besparen.” Een slimme zet dus, want het LED-teeltsysteem gaf Roots de mogelijkheid om deze winter op een duurzame en energiezuinige manier door te telen. 

Innovatief telen

De omstandigheden die leidden tot een schaarste aan groentes wijzen erop dat duurzaam telen niet langer een optie is, maar een prioriteit. Roots zal daarom blijven investeren in duurzaam telen. Stefan: “Verduurzaming blijft bij ons hoog op de agenda staan. Zo zijn we nu alweer aan het kijken wat een mogelijke volgende stap kan zijn. We kijken erg uit naar de toekomst en vooral wat deze grote innovatieve investering ons zal opleveren op lange termijn!”