Geplaatst op: 02-06-2022

Sinds eind 2021 kleurt de kas van Roots aan de Zwethlaan in Honselersdijk roze. De moderne tomatenkwekerij van mini tros cherrytomaten is op deze locatie namelijk overgestapt naar een gloednieuw LED-teeltsysteem. Dankzij deze innovatie is het bedrijf in de toekomst in staat om winst te boeken op het gebied van kwaliteit, afzet én duurzaamheid. 

Optimaal lichtrecept

Het bedrijf, met een areaal van 26 hectare verdeeld over vier locaties in Honselersdijk en Zevenhuizen, teelt nu enkele maanden onder het roze groeilicht. Luc van der Knaap, directielid bij Roots, vertelt: "In november 2021 hebben we een deel van de oude lampen weggehaald en in samenwerking met Stolze vervangen door de GreenPower LED toplighting force 3500 (TLF) van Signify. De nieuwe groeilampen zijn in dambord-opstelling verdeeld door de kas om verzekerd te zijn van een gelijke licht- en warmteverdeling.”

Sindsdien wordt in Honselersdijk alles op alles gezet om het optimale lichtrecept te creëren. Hiervoor blijft Roots samenwerken met Stolze en Signify. “Samen hebben we de juiste kennis in huis wat betreft het telen met de LED lampen. We zien het als groot voordeel dat zij hierbij betrokken zijn, want werken met LED blijft toch andere manier van telen.”

‘Licht’ positieve resultaten

Hoewel LED-teeltsystemen steeds vaker ingezet worden, heeft Roots toch een gedurfde stap gezet. "Of we door deze stap betere kwaliteit en meer afzet kunnen realiseren? Dat zal binnenkort in de praktijk moeten blijken. Over de manier waarop we het nu gedaan hebben - op zo'n grote schaal - is nog niet veel bekend. Zeker niet met het gewas dat wij telen, dus op dat gebied hebben we zeker een gecalculeerde gok genomen." Desondanks is Luc overtuigd dat de kwaliteit van de mini tros cherrytomaten nóg beter wordt door de installatie van de nieuwe groeilampen. Over de eerste resultaten is hij al voorzichtig positief: “We zien dat de plant goed groeit, maar we zien natuurlijk het liefst dat de afzet omhooggaat, vooral in de winter. Een definitieve conclusie kunnen we dus pas op een later moment trekken.”

Verdere uitbreiding niet uitgesloten

Maar het draait niet alleen om kwaliteit en afzet: “LED lampen zijn natuurlijk steeds meer in opkomst, omdat ze vooral een stuk energie-efficiënter zijn. Met de groeilampen van Signify krijgen we met dezelfde input van stroom twee keer zoveel licht. Met het oog op de spannende energiemarkt van dit moment is dat voordelig, maar wat wij ook belangrijk vinden is duurzaamheid. Op dat gebied zetten we met deze investering ook grote stappen,” aldus Luc. Met de visie van het bedrijf is dat ook de motivatie om in de toekomst verder uit te breiden met LED verlichting op de andere locaties. “We hebben nog geen concrete plannen, maar ik denk wel dat dat eraan zit te komen!”, sluit Luc af.