Geplaatst op: 25-08-2021

In de wereld van tegenwoordig, speelt het verkleinen van de ecologische voetafdruk een belangrijke rol in het bedrijfsleven. Duurzaamheid is zo ook een niet weg te denken onderwerp op de agenda van Roots. Wij telen op een duurzame manier, met maximaal respect voor mens en milieu. Wat dat voor ons betekent? In dit artikel licht Jasper Oussoren toe hoe wij zorgen dat we ons familiebedrijf nog lang van vader op zoon kan worden doorgegeven.


“De consument vraagt om duurzaamheid”

“We willen met het bedrijf een zo klein mogelijke voetafdruk achterlaten,” claimt Jasper Oussoren, directielid van Roots. Deze intrinsieke motivatie om als bedrijf goed te doen voor mens en milieu is de hoofdreden om te focussen op duurzaamheid. Maar ook de ontwikkelingen die de markt momenteel doormaakt door veranderende consumenteisen spelen een grote rol. Jasper vertelt: “We zien dat het een eis wordt vanuit de consument dat groenten, fruit en vlees op de meest duurzame manier worden geproduceerd. De consument wordt zich daar steeds meer bewust van: als ze moeten kiezen tussen twee producten, waarvan één minder energie heeft gekost, is de keuze makkelijk gemaakt.” Dit wordt nog eens versterkt met de wens van supermarktketens om steeds meer producten te kiezen met een milieuvriendelijke achtergrond.


Wij nemen onze verantwoordelijkheid

Bij Roots zien we deze signalen vanuit de markt als reden om innovatief na te denken en te investeren in de toekomst. Op het gebied van duurzaamheid hebben we dan ook al grote stappen gezet. We hergebruiken al het water, we wekken stroom op met 1440 zonnepanelen en we maken gebruik van duurzame warmte op de locaties in Honselersdijk, doordat we aangesloten zijn op de aardwarmtebron van Trias Westland. Ook maken we gebruik van het restproduct CO2 uit de industrie, waardoor we een substantiële bijdrage leveren aan het terugdringen van de wereldwijde CO2-uitstoot. “Zo lang wij de ruimte hebben om hierin te investeren, nemen wij graag onze verantwoordelijkheid,” aldus Jasper.


Continue innovatie

De weg naar een volledig milieuvriendelijk bedrijf is een reis waarin we continu nieuwe stappen zullen blijven zetten. Roots zal zich de komende jaren daarom ook blijven inzetten voor een nog duurzamere teelt, met natuurlijk altijd de focus op het telen van heerlijke tomaten van hoogwaardige kwaliteit. De volgende stap staat in ieder geval al op de planning: “Komend seizoen maken we voor één van onze kassen in Honselersdijk de overstap naar LED-belichting. Dat biedt weer nieuwe mogelijkheden tot een duurzamere tomatenteelt.” Van deze en meer ontwikkelingen op de hoogte blijven? Volg ons op onze social media kanalen!