Hygiëne is altijd al belangrijk geweest in de tomatenteelt, maar anno 2021, nadat in Westland verschillende zeer besmettelijke tomatenziekten zijn aangetroffen, is het van levensbelang. Wat betekent dat voor ons? In dit artikel licht Luc - mede-directielid van Roots - toe hoe we ervoor zorgen dat ziekten buiten blijven en als een ziekte toch binnen is, hoe we de schade zo klein mogelijk houden.
De deur staat niet open voor bezoekers
Als primaire maatregel is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat de ziekten buiten blijven. Wat we hiermee bedoelen? De toegang van buiten naar binnen zo streng mogelijk houden. Bezoekers zijn daarom alleen welkom als ze daar echt een goede reden voor hebben. “In de kas komen eigenlijk bijna nooit bezoekers. We proberen zo veel mogelijk zelf te doen als we het bijvoorbeeld hebben over techniek”, aldus Luc. Dit lukt echter niet altijd: “Als het echt niet anders kan, zoals bijvoorbeeld bij specialistische taken, hebben we mensen van buitenaf nodig.”
Door de hygiënesluis staat Roots als een stevig kaartenhuis
In het geval dat er bezoekers binnenkomen, hoe gaat dat dan in z’n werk? “Dan moeten ze volledig gekleed zijn in een hygiënepak. Ook hebben we bij elke in- en uitgang een hygiënesluis, waar mensen eerst door een hand- en voetbad moeten voordat ze naar binnen mogen.” Zoals je misschien kunt raden, is deze sluis niet alleen voor bezoekers, maar ook voor al onze eigen medewerkers. Zij gaan minimaal vier keer per dag door de hygiënesluis. “Zo doden we bacteriën, virussen en schimmels die van buitenaf naar binnen willen komen,” licht Luc toe. Om dit te waarborgen dragen alle medewerkers ook elke dag een andere kleur T-shirt. Zo kunnen we er zeker van zijn dat kleding niet meerdere dagen achter elkaar wordt gedragen, wat erg belangrijk is, omdat een virus lang op kleding kan blijven zitten.
Iedere medewerker een eigen buurt
Als een ziekte toch binnen weet te komen, moeten we ervoor zorgen deze zo klein mogelijk blijft. Luc vertelt: "In de kas zelf houden we, ook als we geen problemen hebben met ziekten, de hygiëne op een hoog peil.” Dit gaat verder dan handen wassen na de pauze. "We werken met ontsmettingsmiddelen, handschoenen en een eigen buurt. Dit laatste punt houdt in dat alle uitzendkrachten een week lang voor een deel van de kas verantwoordelijk zijn. Dit betekent dat de medewerkers 20 paden voor zichzelf hebben waarin ze werken, waardoor we het verkeer door de hele kas verminderen."
De materialen tellen ook mee
Ook het schoonhouden van onze materialen maakt deel uit van de preventieve maatregelen. "Wat de verpakking betreft, gebruiken we kratten en pallets. De kratten gaan na gebruik door de wasstraat bij onze afnemer, waarna we controleren of ze echt schoon zijn als ze bij ons aankomen. Ook onze pallets gaan door de wasstraat, waar ze worden gedesinfecteerd en gewassen."
Van een eigen wijk tot het schoonmaken van de materialen, alles draagt bij aan de toekomst. "Door onze uitstekende hygiëne komen we verder in de branche.”
Naast hygiëne staat ook kwaliteit bij ons hoog in het vaandel. Wil je hier meer over weten? Lees hier het artikel over kwaliteit!